Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

“Πλαστικός εφιάλτης σε μπουκάλια, τάπερ, μπιμπερό” από την “ουσία –δηλητήριο” Δισφαινόλη Α (BPA), αναφέρει η εφημερίδα Realnews

Ένα από τα πιο εκτεταμένα και εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ για τη Δισφαινόλη Α στην Ελλάδα, παρουσίασε πρόσφατα η εφημερίδα “ Realnews “ (12 /09/2010). Σύμφωνα με την εφημερίδα η “ουσία- δηλητήριο” κρύβεται στην οικογένεια πλαστικών (πολυκαρμπονικά) που συμβολίζονται με το σημείο 7 στο κάτω μέρος της συσκευασίας, από την οποία παρασκευάζονται μπιμπερό, τάπερ, μπουκάλια νερού που χρησιμοποιούν οι αθλητές, πλαστικά πιάτα, πλαστικά δοχεία , μπουκάλες σε ψύκτες νερού κτλ. Επίσης υπάρχει στην εσωτερική επικάλυψη σε κουτάκια μπίρας/αναψυκτικών/ποτών, κονσέρβες κτλ. Ως γνωστό η ουσία BPA, που από την επικάλυψη και επαφή περνάει, όπως δείχνουν οι μελέτες, στο περιεχόμενο , έχει συνδεθεί με πλήθος ασθενειών όπως: καρκίνο του μαστού, προστάτη, ασθένειες της καρδιάς, προβλήματα αναπαραγωγής , θηλυκοποίηση του αρσενικού κτλ.

Ενώ τα πλαστικά με την “ουσία-δηλητήριο” απαγορεύονται όλο και σε περισσότερες χώρες, από τις ελληνικές αρχές δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ Η χρήση της δισφαινόλης Α στα πλαστικά που προορίζονται για την αποθήκευση τροφής ή την κατασκευή μπουκαλιών έχει απαγορευτεί οριστικά στον Καναδά, σε 3 πολιτείες των ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στην Ευρώπη. Οι Δανοί έχουν απαγορεύσει τη χρήση των πλαστικών που περιέχουν δισφαινόλη Α σε βρέφη έως 3 ετών. Οι γαλλικές αρχές, θορυβημένες από τις μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, απέσυραν πρόσφατα από την αγορά 28.000 μπιμπερό, ενώ έχει μπει στην ατζέντα η οριστική απομάκρυνση των πλαστικών της διασφαινόλης. Και ενώ τα “ένοχα” πλαστικά έχουν ήδη απομακρυνθεί από διάφορες χώρες του κόσμου, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στη χώρα μας “ ποιεί την νήσσαν”. Ύστερα από ερώτηση του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) και του προέδρου, Βασίλη Λύγκα, για την επικινδυνότητα της ουσίας, ο ΕΦΕΤ δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει για την επικινδυνότητα της δισφαινόλης Α, αφήνοντας τους πολίτες έκθετους στη χρήση πλαστικών συσκευασιών που εμπεριέχουν την ουσία-δηλητήριο”.

Εξελίξεις σαν κι αυτές εξηγούν γιατί το 78% των καταναλωτών (Έρευνα TNS, Αύγουστος 2010) στην ΕΕ και την Ελλάδα προτιμούν για την υγεία τους τη γυάλινη συσκευασία. Για τους λόγους αυτούς, επίσης, εισηγείται τη χρήση γυαλιού από τους καταναλωτές η Επιτροπή Σοφών για τον Καρκίνο, του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα( President’s Cancer Panel), σε σχετική αναφορά τους τον Ιούνιο 2010. Εξάλλου η γυάλινη συσκευασία είναι κλασική, κουλ, σικ και προστατεύει και το περιβάλλον αφού είναι 100% ανακυκλώσιμη για πάντα.

Πηγή: Realnews/Realplanet, 12/09/2010

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...