Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Τα οφέλη του νέου λέβητα





Την αλλαγή στους καυστήρες, στους λέβητες και στους ηλιακούς θερμοσίφωνες σε παλαιά κτίρια θα επιδοτήσει το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» που θα αποφέρει πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά κέρδη.

Από την αντικατάσταση σε αυτά τα συστήματα θα μπορούσε να επιτευχθεί εξοικονόμηση του κόστους για θέρμανση έως και 50% μειώνοντας ταυτόχρονα και τους αέριους ρύπους που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τα παλιά συστήματα που θα αντικατασταθούν.

Αντικατάσταση του λέβητα
Η αλλαγή του καυστήρα και του λέβητα θα μπορούσαν να καλύψουν αυτή την ανισότητα για τα φτωχά νοικοκυριά, μειώνοντας τις δαπάνες των παλαιών κατοικιών μέχρι και 50%. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί και από τα νέα συστήματα που θα επιλεγούν. Η ενεργειακή τους απόδοση μπορεί να φτάσει και το 91%, εξοικονομώντας περισσότερα για το νοικοκυριό. Αυτά τα συστήματα αφορούν τη θέρμανση της εγκατάστασης αλλά και της παροχής ζεστού νερού. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με φυσικό αέριο, καθώς η καύση του προστατεύει τα συστήματα από τη φθορά. Επιπλέον, η τιμή του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι μέχρι και 20% φθηνότερη.

Για ένα σπίτι 120 τετραγωνικών μέτρων η τιμή ενός λέβητα πετρελαίου κοστίζει μέχρι και 3.000 ευρώ, ενώ ο λέβητας φυσικού αερίου μπορεί να κοστίζει μέχρι και 4.000 ευρώ. Αυτό, ωστόσο, αντισταθμίζεται, καθώς ο ιδιοκτήτης με το λέβητα του φυσικού αερίου θα έχει οφέλη τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά. Το κόστος καυσίμου που χρειάζεται ο λέβητας πετρελαίου φτάνει τα 1.300 ευρώ το χρόνο. Ο λέβητας του φυσικού αερίου χρειάζεται μόνο 850 ευρώ ετησίως, εξοικονομώντας 450 ευρώ για το νοικοκυριό. Οι εκπομπές του διοξειδίου άνθρακα από τον λέβητα πετρελαίου φτάνουν τα 5.300 κιλά τον χρόνο. Αντίθετα, ο λέβητας φυσικού αερίου είναι φιλικότερος προς το περιβάλλον, καθώς εκλύει 3.500 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η αλλαγή του λέβητα μαζί με τον καυστήρα μπορούν να αποφέρουν επιπλέον μείωση του κόστους. Οι λέβητες συμπύκνωσης έχουν ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, μειώνοντας τα καύσιμα που προορίζονται για θέρμανση μέχρι και 35%.

Λύση από τον ήλιο
Η εξοικονόμηση ενέργειας ενός ηλιακού θερμοσίφωνα σε σύγκριση με έναν ηλεκτρικό την ημέρα που υπάρχει συννεφιά κυμαίνεται από 10% έως 20%. Αντίθετα, σε μία ημέρα με ηλιοφάνεια -συχνό φαινόμενο στη χώρα μας- η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 100%. Με αυτόν τον τρόπο η απόσβεση του νέου θερμοσίφωνα γίνεται σε έναν με ενάμιση χρόνο.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ  real.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...