Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Γιατί είναι πιο ακριβά τα βιολογικά προϊόντα;



   O όρος «Βιολογικά Προϊόντα» ακούγεται πολύ τελευταία. Πουλάει, όμως, κιόλας; Οι περισσότεροι βλέπουν με καλό μάτι τη νέα στροφή προς αυτά τα προϊόντα και ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για καλύτερη διατροφή. Κάποιοι άλλοι νοιάζονται λιγότερο και εμμένουν στις παλιές τους διατροφικές συνήθειες. Εσείς, σε όποια κατηγορία από τις δύο και αν ανήκετε, πρέπει να είστε ενημερωμένοι.


Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα
   Με τον όρο «βιολογικά προϊόντα» χαρακτηρίζουμε εκείνα τα προϊόντα (είτε πρόκειται για φυτική είτε για κτηνοτροφική παραγωγή είτε με μεταποίηση), που για την παραγωγή και παρασκευή τους δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα ή χημικά φυτοφάρμακα, ούτε διάφορες συνθετικές ορμόνες, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος όγκος, καλύτερο χρώμα και ταυτόχρονη ωρίμανση. Επίσης και για όσα από αυτά υφίστανται εξεργασία, δε χρησιμοποιούνται χημικά συντηρητικά, βελτιωτικά, χρωστικές ουσίες και λοιπά πρόσθετα.



Ποιες κατηγορίες
τροφίμων αφορούν
   Σχεδόν όλες. Μπορούμε να βρούμε από βιολογικό κρασί έως βιολογικά ζυμαρικά. Τα βιολογικά προϊόντα επεκτείνονται σε μια πολύ μεγάλη γκάμα τροφών που συνιστούν τον καθημερινό μας διαιτολόγιο. Έτσι, εκτός από προϊόντα φυτικής παραγωγής που έχουμε συνηθίσει να νοούμε ως βιολογικά (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, λάδι, κρασί κ.λπ.) υπάρχουν και βιολογικά προϊόντα κτηνοτροφικής παραγωγής, δηλαδή κρέας και γαλακτοκομικά.
Θα βρείτε βιολογικές παιδικές τροφές, γλυκά, καφέ, ξηρούς καρπούς, διάφορα σνακ, ζυμαρικά και πολλά άλλα προϊόντα, που δε θα φανταζόσασταν ότι μπορούσαν να παραχθούν με βιολογικό τρόπο.

Σε τι διαφέρουν από τα κοινά-συμβατικά προϊόντα
   Τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες για την υγεία, που οφείλονται στα χημικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα (βιοκτόνα). Αντίθετα τα συμβατικά προϊόντα είναι σε μεγάλο βαθμό επιβαρημένα με τέτοιες ουσίες.
   Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία.
Τέλος, η νοστιμιά των βιολογικών προϊόντων είναι πολύ ανώτερη από τα κοινά . Θυμίζουν στον ουρανίσκο μας ξεχασμένες γεύσεις και απολαύσεις και αυτό είναι μια εξίσου σημαντική διαφορά στην άχαρη γευστικά εποχή που ζούμε.

Γιατί τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά
Είναι πιο ακριβά καταρχήν γιατί είναι πιο ποιοτικά, όμως υπάρχουν πρακτικοί λόγοι που δικαιολογούν την τιμή τους. Ο καλλιεργητής δεν παράγει μεγάλες ποσότητες, ούτε χρησιμοποιεί μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα όρια που καθορίζουν την έκταση καλλιέργειας και την ποιότητα των βιολογικών προϊόντων. Έτσι, ανεβάζει την τιμή τόσο για να καλύψει ό,τι χάνει από την ποσότητα που περισσεύει ( εφόσον τα βιολογικά προϊόντα δεν συντηρούνται για πολλές μέρες ώστε να συνεχίσει να τα πουλάει, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά, που περιέχουν τα ανάλογα χημικά), όσο και για να βγάλει ένα αξιοπρεπές μεροκάματο, από τις περιορισμένες ποσότητες που πουλάει.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων λαμβάνουν πολύ μικρή βοήθεια από το κράτος, καθώς στη χώρα μας η βιολογική καλλιέργεια βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε βιολογικά προϊόντα
Εκτός από τη φροντίδα για την υγεία μας, την πλουσιότερη ποικιλία σε θρεπτικά συστατικά και φυσικά την ανώτερη νοστιμιά τους, πρέπει να γνωρίζουμε ότι καταναλώνοντας βιολογικά προϊόντα συμμετέχουμε στην εξυγίανση της φύσης από τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες που περιέχουν τα χημικά λιπάσματα και τα βιοκτόνα φυτοφάρμακα. Επίσης, συμβάλουμε στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη μας, στην διατήρηση της καθαριότητας των υπόγειων υδάτων και τέλος, στην προστασία των μικρών παραγωγών, οι οποίοι είναι συνδετικός κρίκος στη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο.

Τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν:


Καθαρή τροφή, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Σημαντικό για την υγεία σου και την υγεία των παιδιών σου.  
Έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Υψηλή διατροφική αξία. Η αληθινή αξία των μεσογειακών προϊόντων.
Γεύση πραγματική και γεμάτη. Γιατί τα βιολογικά προϊόντα συλλέγονται όταν είναι ώριμα, άρα με όλες τις γευστικές αξίες.
Εγγύηση γνησιότητας, γιατί ελέγχονται και πιστοποιούνται από εγκεκριμένους οργανισμούς, που δίνουν τη σφραγίδα τους μόνο στα γνήσια βιολογικά προϊόντα.
Είναι πάντα φρέσκα, αφού συλλέγονται και πωλούνται μόνο στην "εποχή τους" και δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά για την διατήρησή τους.


Η διατροφή σου με οικολογικά προϊόντα συμβάλλει και στα παρακάτω:
Προστασία του περιβάλλοντος, γιατί στηρίζεις την παραγωγή προϊόντων χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, που δηλητηριάζουν τα νερά, το έδαφος, τα ωφέλημα έντομα και τα πουλιά.
Εδάφη πάντα γόνιμα, που λιπαίνονται με φυσικούς τρόπους ανακύκλωσης οργανικών ουσιών και παραμένουν ζωντανά και γόνιμα.
Προστασία την ντόπιας ποικιλίας κάθε περιοχής, αφού είναι η μόνη που αντέχει στον κάθε τόπο και αποδίδει χωρίς φάρμακα.
Αρμονία με τη φύση. Σεβασμός στις ανάγκες του φυτού και του ζώου και όχι εντατικοποίηση της παραγωγής με λιπάσματα και ορμόνες.
Ανάπτυξη της υπαίθρου. Η βιολογική γεωργία ανοίγει νέες προοπτικές απασχόλησης για τους αγρότες, καθώς τα διατροφικά αδιέξοδα πληθαίνουν.


Πώς αναγνωρίζουμε τα βιολογικά προϊόντα
Τα βιολογικά προϊόντα ελέγχονται και εγκρίνονται ως τέτοια από αναγνωρισμένους από το κράτος οργανισμούς πιστοποίησης, έχουν δε στη συσκευασία τους το αντίστοιχο σήμα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...