Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΧΛΩΡΙΩΜΕΝΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ

Τι λένε οι ειδικοί για το χλώριο
Μέσα από 10 ανθρώπους οι 7 πίνουν χλωριωμένο νερό, η ασφάλεια τους λοιπόν, θα είναι αβέβαιη μακροπρόθεσμα".
"Πίνοντας χλωριωμένο νερό μπορεί να διπλασιαστεί ο κίνδυνος του καρκίνου, ο οποίος χτυπάει 40.000 ανθρώπους το χρόνο".
U.S. News & World Report-July 29,1991
Is Your Water Safe-The Dangerous State of Your Water

"Διανύοντας τα μέσα της δεκαετίας του '70 επιμελής προσπάθειες ξεκίνησαν για να αναγνωρίσουν πλατιά διαδεδομένες τοξικές μολύνσεις στα εθνικά δίκτυα ποσίμου νερού. Επιδημικές μελέτες άρχισαν να αποκαλύπτουν ένα κρίκο μεταξύ επαφής τοξικών χημικών απ' το νερό και σε αυξημένους σε καρκίνο, αριθμό θανατηφόρων κινδύνων. Εφόσον αυτές οι μελέτες ολοκληρώθηκαν, μια ποικιλία επιπρόσθετων, μελετών είχε δυναμώσει την στατιστική σύνδεση, μεταξύ της κατανάλωσης τοξινών στο νερό και της αύξησης των κινδύνων του καρκίνου. Επιπλέον, αυτό το βασικό ενδιαφέρον μεγιστοποιήθηκε από άλλες διερευνητικές ανακαλύψεις".
The Nader Report-Trouble Waters On Tap
Center For Study of Resposive Law

Η αιτία αρτηριοσκλήρωσης και τα αποτελέσματα καρδιακής κρίσης και εμφραγμάτων, δεν είναι τίποτε άλλο από το πανταχού παρόν χλώριο μέσα στο νερό που πίνουμε".
Coroneries/Cholesterol/Chlorine
Dr. J. M. Price, M.D.

Χλωριούχο αέριο είχε χρησιμοποιηθεί στην διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν ο πόλεμος τελείωσε, η χρήση χλωρίου παροχετεύτηκε για να δηλητηριάσει τα μικρόβια που υπήρχαν στο νερό μας. Όλες οι παροχές νερού κατά μήκος όλης της χώρας ήταν χλωριωμένες. Ο συνδυασμός του χλωρίου (όταν πίναμε νερό) και των ζωικών λιπών είχε ως αποτέλεσμα την αρτηριοσκλήρωση, καρδιακές κρίσεις και τον θάνατο".
Water Can Undermine Your health
Dr. N.M. Walker, DS


"Το χλώριο είναι ο μεγαλύτερος παράγων αναπηρίας και θανάτου των τελευταίων χρόνων. Καθώς απότρεπε επιδημίες μιας ασθένειας, δημιουργούσε μια άλλη. Δύο δεκαετίες πριν, μετά την έναρξη της χλωρίωσης του νερού μας στα 1904. Η παρούσα επιδημία, των καρδιακών προβλημάτων, του καρκίνου και της γεροντικής άνοιας, άρχισε".
Saginaw Hospital
Dr. J.M. price, M.D.

"O κίνδυνος για καρκίνο, μεταξύ των ανθρώπων που πίνουν χλωριωμένο νερό, είναι 93% υψηλότερος από αυτών που το νερό τους δεν περιέχει χλώριο".
U.S. Council of Environment Quality

"Πίνοντας νερό βρύσης που περιέχει χλώριο είναι επικίνδυνο, αν όχι θανατηφόρο".
Health Water For Longer Life.
Dr. Martin Fox

"Γνωστό ότι καρκινογενείς παράγοντες βρέθηκαν στο πόσιμο νερό, ως άμεση συνέπεια της εφαρμογής χλωρίου. Μια μακροχρόνια ανακάλυψη της δημόσιας υγιεινής εφαρμογής για την απολύμανση του πόσιμου νερού".
Municipal Environmental Recearch Laboratory
Franciw T. Mayo, Director

"Το χλώριο χρησιμοποιείται σχεδόν παγκοσμίως στην "θεραπεία" του δημόσιου πόσιμου νερού, λόγω της τοξικής του επίδρασης στα βλαβερά βακτηρίδια και στις άλλες μολύνσεις, που προέρχονται από το νερό, οργανισμούς, δηλ., που προκαλούν ασθένειες. Αλλά υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο σώμα επιστημονικών στοιχείων, που δείχνουν ότι το χλώριο στο πόσιμο νερό, μπορεί πραγματικά να "ποζάρει" ώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος μακράς περιόδου. Αυτές οι επιδράσεις του χλωρίου, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα, είτε εισχώρηση, είτε απορρόφηση μέσω του δέρματος. Επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει το χλώριο και την χλωρίωση βάσιμα προϊόντα για την δημιουργία του καρκίνου του αίματος, του στομάχου, του συκωτιού, του πρωκτού και του εντέρου, τόσο όσο και η καρδιακή πάθηση, η αρτηριοσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρθρώσεων), η αναιμία, η υψηλή πίεση του αίματος και αλλεργικές αντιδράσεις. Υπάρχει στοιχείο που δείχνει ότι το χλώριο μπορεί να καταστρέψει την πρωτεΐνη στο σώμα μας και να προκαλέσει δυσμενείς επιδράσεις στο δέρμα και τα μαλλιά.
Η παρουσία του χλωρίου στο νερό μπορεί επίσης να συμβάλλει στην μορφοποίηση της χλωραμίνης στο νερό, η οποία μπορεί να προκαλέσει γευστικά και οσφρητικά προβλήματα".

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ

7 περιοχές πίνουν νερό δηλητήριο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Νερό-δηλητήριο από λιπάσματα, φυτοφάρμακα και θαλάσσια ύδατα σε επτά περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. «Προβλήματα υγείας θα αντιμετωπίσει ένα παιδί-καταναλωτής στα 30 του», παραδέχεται ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης). «Μόλις που κατακρατούν λίγο χώμα τα φίλτρα στις βρύσες», προειδοποιεί ο καθηγητής που έκανε την έρευνα.

Καρκινογόνες ουσίες περιέχει το πόσιμο νερό στα Λαγκαδίκια, το Κολχικό, το Ζαγκλιβέρι, το Ωραιόκαστρο, τα Κουφάλια, τη Νέα Μάδυτο και τη Μεσήμβρια, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα νιτρικά άλατα που εντοπίστηκαν δεν ανιχνεύτηκαν μόνο στο πόσιμο νερό, αλλά και σε λαχανικά των περιοχών αυτών. Βλαπτικές συνέπειες έχει όμως και το φαινόμενο της υφαλμύρωσης, καθώς στην περιοχή του Θερμαϊκού η διείσδυση του θαλασσινού νερού στο πόσιμο είναι εκτεταμένη.

Η έρευνα του αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνου Φυτιάνου καταδεικνύει σαφώς ότι «η ρύπανση του πόσιμου νερού οφείλεται στην αλόγιστη χρήση των λιπασμάτων, τις εντατικές καλλιέργειες και την υπεράντληση των υπόγειων νερών από τις γεωτρήσεις». Διαπιστώνει, επίσης, πως οι υψηλότερες τιμές νιτρικών ιόντων καταγράφονται στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Αξιού και στις περιοχές μεταξύ των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη.

Εκτός από τις επτά περιοχές που μπαίνουν «στα κόκκινα», αρκετές ακόμη εμφανίζουν συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων κοντά στα 50 mg ανά λίτρο νερού, όταν το όριο επιφυλακής είναι τα 25 mg στο λίτρο!

Ο κ. Φυτιάνος τονίζει πως «η κατάσταση είναι επικίνδυνη και την αμέλεια αυτή θα την πληρώσουμε ακριβά». Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης που πρέπει να ληφθούν εγκαίρως. «Ενδεικτικά αναφέρω την αναζήτηση νέων πηγών, αφού το κόστος απομάκρυνσης των νιτρικών από το νερό καθίσταται σήμερα απαγορευτικό», καταλήγει.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Χρήστος Τσόγκας, υποστήριξε από την πλευρά του ότι «το πρόβλημα δεν αφορά το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης». Παραδέχθηκε, όμως, ότι «αν ένα παιδί καταναλώνει ώς τα 30 του χρόνια το νερό των περιοχών αυτών πιθανότατα θα αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας».

Στο ερώτημα αν τα εμφιαλωμένα νερά μπορούν να αποτελέσουν μια λύση, ο κ. Τσόγκας είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι θέμα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση», ενώ για τη χρήση φίλτρων στις βρύσες ο κ. Φυτιάνος δήλωσε πως «αυτά ίσα ίσα που κατακρατούν λίγο χώμα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/04/2004

Δύο στους τρεις πίνουν εμφιαλωμένο

Οι Θεσσαλονικείς δεν εμπιστεύονται το πόσιμο νερό. Οι δύο στους τρεις προτιμούν να καταναλώνουν εμφιαλωμένο. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, για το διάστημα 2000-2003.

Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς πιστεύουν ότι μόνο με νέα έργα θα βελτιωθεί η υδροδότηση και όχι με αλλαγή της δικής τους στάσης, αναφέρει ο καθηγητής Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος Γιάννης Μυλόπουλος. Είναι ευαισθητοποιημένοι και γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα νερού, αλλά θεωρούν ότι η επίλυσή του είναι χρέος της πολιτείας.

Την ίδια στιγμή, αν και το 53% των βιομηχανιών μπορεί να χρησιμοποιήσει νερό χαμηλότερης ποιότητας, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το νερό της ύδρευσης.
Το 74% των βιομηχανιών δεν εφαρμόζει την ανακύκλωση νερού. Ομως και το υπόλοιπο 26%, το οποίο δηλώνει ότι ανακυκλώνει το νερό που χρησιμοποιεί, στην ουσία δεν το κάνει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/09/2004

Μυρίζει και... τσούζει το νερό

Το νερό της Θεσσαλονίκης έχει δυσάρεστη οσμή και γεύση και είναι ακριβό. Η ΕΥΑΘ στερείται κατάλληλη πολιτική προς τη διαχείριση της ζήτησης του νερού. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, το διάστημα 2000 - 2003.

Οπως προκύπτει, οι Θεσσαλονικείς δεν εμπιστεύονται το νερό της βρύσης, καταναλώνουν εμφιαλωμένο ή εγκαθιστούν φίλτρα για να το καθαρίσουν. Απαιτείται άμεση και ταχεία αντικατάσταση των παλιών αγωγών στους οποίους οφείλεται η δυσάρεστη οσμή και γεύση, τη στιγμή που οι χημικές αναλύσεις δείχνουν ότι το νερό είναι άριστης ποιότητας.
Προτείνεται ακόμη αλλαγή της τιμολόγησης και κατάργηση του παγίου τέλους, που διαπιστώθηκε ότι δεν λειτούργησαν προς την εξοικονόμηση νερού. Σε υψηλού εισοδήματος περιοχές, καταναλώνεται νερό για πλύσιμο αυτοκινήτων και πότισμα και υπάρχουν διαμαρτυρίες για υψηλούς λογαριασμούς. Ακριβό χαρακτηρίζεται όμως το νερό και σε περιοχές χαμηλότερου εισοδήματος, όπου καταβάλλεται προσπάθεια οικονομίας. Για το λόγο αυτό προτείνεται να προχωρήσει η ΕΥΑΘ σε κατάργηση του παγίου τέλους, η ύπαρξη του οποίου στα 10 κυβικά κατανάλωσης το τετράμηνο δεν δίνει κίνητρο στους καταναλωτές για περαιτέρω μείωση στις περιοχές χαμηλής κατανάλωσης.
Τα τιμολόγια που εφαρμόστηκαν μέχρι το 2000 δεν λειτούργησαν ως κίνητρα για την εξοικονόμηση νερού, καθώς δεν αποτελούσαν εργαλείο εφαρμογής πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση. Πρώτη φορά, τέτοια πολιτική εφαρμόστηκε από το 2000, με αυξημένα τιμολόγια. Ομως για να γίνουν τα νέα τιμολόγια πιο αποτελεσματικά και κοινωνικά αποδεκτά, θα πρέπει να υποστούν τροποποιήσεις και αλλαγές. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα παράλληλο δίκτυο με νερό δεύτερης ποιότητας, στις περιοχές που παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση εξαιτίας του πλυσίματος αυτοκινήτων και του ποτίσματος.
Υδροβόρα είναι σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανία που χρησιμοποιεί πόσιμο νερό, αντί για δεύτερης ποιότητας, δεν καθαρίζει και δεν ανακυκλώνει το νερό που χρησιμοποιεί.

ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/10/2004

Πόσο επικίνδυνα είναι τα εμφιαλωμένα
Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ
H κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού ολοένα μεγαλώνει στις ευρωπαϊκές χώρες. Με δεδομένο ότι ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει 80-100 λίτρα εμφιαλωμένου νερού τον χρόνο, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι υπάρχει μια τεράστια αγορά και μια συνεχώς ανερχόμενη βιομηχανική δραστηριότητα.
Ετσι κάθε χρόνο νέες μονάδες παραγωγής εμφιαλωμένου νερού ξεπηδούν σε κάθε περιοχή, αφού το κόστος μεταφοράς είναι πάντα σημαντικό. Αξίζει όμως να καταναλώνουμε εμφιαλωμένο νερό; Και αν ναι, πώς επιλέγουμε μεταξύ όλων αυτών που υπάρχουν στα ράφια των σουπερμάρκετ;
Οπως είναι φανερό, μια γενική απάντηση στα ερωτήματα αυτά δεν μπορεί να καλύπτει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε καταναλωτή. Γι' αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσω:
* Τι κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού έχουμε και με τι προδιαγραφές, και
* Τι πρέπει να αποφεύγουν οι ευαίσθητοι οργανισμοί και τα νήπια.
Οι κατηγορίες λοιπόν εμφιαλωμένου νερού είναι τρεις:
* Τα φυσικά μεταλλικά νερά.
* Τα νερά πηγής, και
* Τα φυσικά μεταλλικά νερά που κυκλοφορούν και ως αεριούχα, με την προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα.
Τα φυσικά μεταλλικά νερά δεν περιορίζονται από την Οδηγία που καθορίζει τα ανώτερα επιτρεπτά όρια στις διάφορες φυσικο-χημικές ουσίες. Ετσι, για παράδειγμα, το γαλλικό νερό Vittel περιέχει 110 χιλιοστογραμμάρια μαγνησίου ανά λίτρο, όταν το επιτρεπόμενο από την Οδηγία όριο είναι 50 χιλιοστογραμμάρια ανά λίτρο. H συγκεκριμένη μορφή μαγνησίου βοηθά στη διούρηση. Επομένως, νερά με υψηλή συγκέντρωση μαγνησίου δεν πρέπει να δίνονται σε συνεχή βάση σε παιδιά μικρότερα των 7 ετών.
Ενα άλλο παράδειγμα αποτελεί η υψηλή περιεκτικότητα των φυσικών μεταλλικών νερών σε κάλιο, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στους νεφρούς. Συνιστάται το εμφιαλωμένο νερό να μην περιέχει περισσότερα από 12 χιλιοστογραμμάρια ανά λίτρο. Εν τούτοις κυκλοφορούν πολλά νερά με πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα από αυτό το όριο. Για παράδειγμα, το νερό Vichy έχει περιεκτικότητα σε κάλιο 60 χιλιοστογραμμάρια ανά λίτρο.
Τέλος η μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε νάτριο, σύμφωνα με την Οδηγία για το τρεχούμενο νερό, είναι 150 χιλιοστογραμμάρια ανά λίτρο. Είναι επίσης γνωστό ότι μεγάλες συγκεντρώσεις νατρίου στο νερό είναι επικίνδυνες για ανθρώπους με υπέρταση ή καρδιακά προβλήματα και για μικρά παιδιά. Και όμως κυκλοφορούν νερά με περιεκτικότητα σε νάτριο που φθάνει και τα 1.200 χιλιοστογραμμάρια ανά λίτρο (π.χ. το Vichy)!
Τα νερά πηγής και τα φυσικά επιτραπέζια νερά οφείλουν να υπακούουν στην Οδηγία για το τρεχούμενο νερό και, επομένως, μπορούν να χρησιμοποιούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια. Κοντολογίς, τα φυσικά μεταλλικά νερά (που είναι γενικώς πολύ καλής ποιότητας) πρέπει να καταναλώνονται από συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, που ωφελούνται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
O κ. Γιώργος Τσακίρης είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και διευθυντής του Εργαστηρίου Εγγειοβελτιωτικών Εργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων



πηγη http://www.facebook.com/topic.php?uid=154134321268470&topic=312
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...