Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Κατέρρευσαν οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για τα κλωνοποιημένα τρόφιμα


Σε κατάρρευση οδηγήθηκαν σήμερα τα χαράματα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τα κλωνοποιημένα. Συνέπεια της κατάρρευσης ήταν η απόρριψη της νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νέα είδη τροφίμων.
Με αφορμή την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κριτών Αρσένης, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε:
«Είχαμε προειδοποιήσει και το Συμβούλιο και την Επιτροπή ότι δε θα διστάζαμε να καταρρίψουμε την πολυπόθητη για την ευρωπαϊκή βιομηχανία νομοθεσία για τις διαδικασίες έγκρισης νέων ειδών τροφίμων, αν οι ευρωπαίοι πολίτες δεν προστατεύονται επαρκώς από τα τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα. Το ελάχιστο που ήμασταν διατεθειμένοι να δεχθούμε, ήταν η πλήρης κατοχύρωση του δικαιώματος των ευρωπαίων πολιτών να ενημερώνονται μέσω σήμανσης αν τα τρόφιμα τους προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με εξαίρεση χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία, δε δέχθηκε την απαγόρευση διάθεσης τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους. Απέρριψε επίσης την εναλλακτική πρόταση του Κοινοβουλίου για σαφή σήμανση των τροφίμων αυτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε σειρά εναλλακτικών προτάσεων τις οποίες η πλειοψηφία των κρατών μελών και ο επίτροπος Ντάλι αρνήθηκαν. Η στάση αυτή είναι ακατανόητη καθώς δεν υπάρχει όφελος από τη χρήση κλωνοποιημένων για την παραγωγή τροφής για τους ευρωπαίους πολίτες και παραγωγούς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο θα πρέπει πλέον να έλαβαν το μήνυμα ότι το Κοινοβούλιο δεν θα διστάζει να ασκεί τα δικαιώματα που του δίνει η συνθήκη της Λισαβόνας προκειμένου να προστατεύσει τα αυτονόητα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών καταρρίπτοντας νομοθετικές προτάσεις όποτε αυτό είναι αναγκαίο».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...