Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Βιολογικό γάλα: Περισσότερες βιταμίνες, καλύτερη διατροφή


Πρόσφατη επιστημονική έρευνα στην οποία συμμετείχε το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ του Ηνωμένου Βασιλείου κατέδειξε πως το βιολογικό γάλα υπερτερεί έναντι του συμβατικού από πλευράς διατροφικής αξίας. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα διαπίστωσαν μεταξύ άλλων πως το βιολογικό:
 Περιέχει 50% περισσότερη βιταμίνη Ε απ’ ό,τι το γάλα που παράγεται με συμβατικό τρόπο.
Περιέχει 75% περισσότερη βήτα καρωτίνη που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α
Περιέχει μέχρι τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά λουτίνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τον οργανισμό από βλαβερές ουσίες στο αίμα που προκαλούν τη σκλήρυνση των αρτηριών

Επιπλέον, τα επίπεδα λιπαρών οξέων ωμέγα 3 στο βιολογικό γάλα που θεωρούνται πως προσφέρουν προστασία από τη στεφανιαία καρδιακή νόσο είναι ψηλότερα απ’ ό,τι στο συμβατικό γάλα. Περαιτέρω, πίνοντας περίπου μισό λίτρο βιολογικό γάλα καθημερινά, μπορούν οι άνδρες να καλύψουν 14% των αναγκών του σε βιταμίνη Ε και οι γυναίκες 17,5%
 Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν θα πρέπει να εκπλήττουν κανένα. Κι αυτό γιατί με τη βιομηχανοποιημένη ζωοτροφία, η παραγωγή γάλακτος και κρέατος ξέφυγε εκτός εκείνων των πλαισίων που καθόρισε η φύση. Μια ματιά σε μια συμβατική ζωοτροφική μονάδα αρκεί άλλωστε για να πείσει ακόμη και τον πιο δύσπιστο. Η ευημερία των  ζώων δεν αποτελεί στοιχείο που λαμβάνεται υπ’ όψιν από τη συμβατική κτηνοτροφική βιομηχανία, ενώ από την άλλη, η χρήση ζωοτροφών που κάτω από καμιά περίπτωση δεν θα ήταν επιτρεπτή στη βιολογική κτηνοτροφία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Κι αυτό ευθύνεται όπως αποδεικνύεται για τα χαμηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών στο συμβατικό γάλα.
  Φυσικά, αντιστρέφοντας το συλλογισσμό, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως το βιολογικό γάλα υπερτερεί έναντι του συμβατικού ως προς την περιεκτικότητά του σε θρεπτικές ουσίες λόγω ακριβώς του ότι στη βιολογική κτηνοτροφία δεν χρησιμοποιούνται:
Παρασιτοκτόνα, όπως ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα ή εντομοκτόνα. Παρενθετικά, πρέπει να ειπωθεί πως για τα 1500 και πλέον παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία έχουν θέσει οι κυβερνήσεις ανώτατα όρια για την ασφάλεια των καταναλωτών. Αυτά τα όρια προέκυψαν από μελέτες για την ασφάλεια για το κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά. Όμως καμιά μελέτη δεν έχει γίνει για να καταδείξει πως επενεργούν μείγματα παρασιτοκτόνων στον ανθρώπινο οργανισμό. Συνεπώς, ο καλύτερος τρόπος να αποφεύγει ο καταναλωτής τα παρασιτοκτόνα είναι η κατανάλωση βιολογικού γάλακτος!
Στη βιολογική κτηνοτροφία αποφεύγεται η χρήση αντιβιοτικών ενώ στη συμβατική κτηνοτροφία η χρήση αντιβιοτικών είναι ρουτίνα. Αυτή η συστηματική χρήση αντιβιοτικών στη συμβατική κτηνοτροφία έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η αντίσταση των ανθρώπων στην αντιβίωση.
Η τροφή των ζώων βιολογικής εκτροφής δεν περιλαμβάνει γενετικά τροποποιημένη τροφή (σόγια, καλαμπόκι κλπ). Στη συμβατική κτηνοτροφία είναι άγνωστο το ποσοστό της γενετικά τροποιημένης ζωοτροφής που δίδεται στα ζώα και καταλήγει εν συνεχεία στο πιάτο των καταναλωτών.
Στα ζώα βιολογικής εκτροφής δεν χορηγούνται ορμόνες γονιμότητας
Η βιολογική κτηνοτροφία προϋποθέτει την ελεύθερη βόσκηση και ευνοεί την ευημερία των ζώων
Δίδοντας, συνεπώς στα βιολογικά εκτρεφόμενα ζώα εκείνη την τροφή που θα έπαιρναν μόνα τους στη φύση, ο καταναλωτής όχι μόνο αποφεύγει την κατανάλωση τροφίμων που είναι βεβαρυμένα με υπολείμματα ουσιών, όπως χημικών λιπασμάτων, παρασιτοκτόνων, ορμονών, αντιβιοτικών και γενετικά τροποιημένων, αλλά παίρνει περισσότερες θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
 Τέλος, αν έτυχε να διερωτηθείτε για την ασφάλεια των τροφίμων και τις παρενέργειες της συμβατικήςθα πρέπει να γνωρίζετε πως:
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των τρελών αγελάδων, σε καμιά μονάδα βιολογικής εκτροφής δεν διαπιστώθηκε κρούσμα της ασθένειας.
Όταν ξέσπασε στην Κύπρο το σκάνδαλο με τις αφλατοξίνες, αποδείχθηκαν ξανά οι ελλιπείς έλεγχοι όπως και η κακή ποιότητα των ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία. Βεβαίως, σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξαν υπολείμματα αφλατοξινών στο βιολογικό γάλα ή τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

πηγη http://greennetwork.com.cy/blog/?p=43
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...