Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ελιά - Ελαιόλαδο ll


Iερό δέντρο για τους λαούς της Μεσογείου, η ελιά προσφέρει το πολύτιμο νέκταρ του καρπού της, πάνω από 4.000 χρόνια.
Οι αρχαίοι Έλληνες, που διέδωσαν τη χρήση της στους λαούς της Μεσογείου, πίστευαν πως το Ιερό δέντρο της αφθονίας, πηγή ζωής και υγείας, φυτεύτηκε από τη Θεά Αθηνά στην Ακρόπολη ως προσφορά ενός χρήσιμου για τους ανθρώπους δώρο.
Ο καρπός της θεωρήθηκε από τότε ευλογημένος και πολλοί θρύλοι, παραδόσεις και θρησκευτικές τελετές στηρίχθηκαν πάνω του. Είναι η ελιά η παιδοτρόφα, όπως έγραψε ο Σοφοκλής, το πρώτο δέντρο που αναδύθηκε μετά το κατακλυσμό του Νώε, όπως αναφέρει η Χριστιανική παράδοση, ένα σύγχρονο ελιξίριο ζωής, όπως περίπου το θέλουν οι καιροί σήμερα.
Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε ελαιοκαλλιέργειες σε πολλές Μεσογειακές χώρες, εκτός της Ελλάδας, ενώ στη περιοχή της Μάνης βρέθηκαν απολιθωμένα φύλλα ελιάς στα σπήλαια Δυρού, μαζί με άλλα απορρίμματα από τροφές νεολιθικών ανθρώπων.
Η σχέση του Έλληνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Εθνικό μας προϊόν μέχρι και σήμερα ιδιαίτερα στις θρησκευτικές τελετές.
Η επιστημονική έρευνα και η αναγνώριση της αξίας, τα τελευταία χρόνια, της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής, καθιέρωσαν το ελαιόλαδο ως πολύτιμο σύμμαχο της υγείας του οργανισμού μας.
Το πραγματικά καλό ελαιόλαδο είναι πράσινο, παχύρρευστο, πλούσιο και γευστικό, σκέτο άρωμα. Σε καταστήματα υγιεινής διατροφής στην Αγγλία και στη Γερμανία το δίνουν σε μικρά μπουκαλάκια σαν φάρμακο.
Βιολογική καλλιέργειαΗ περιοχή της Μάνης είναι γνωστή για το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο που παράγει από αρχαιοτάτων χρόνων. Εκτός αυτού και στα πλαίσια της ζήτησης για αγνά προϊόντα διατροφής, που δυστυχώς σπανίζουν στις μέρες μας, άρχισαν τη δεκαετία του 1980, στη Μάνη, οι πρώτες προσπάθειες βιολογικής καλλιέργειας με σκοπό την παραγωγή βιολογικού ελαιόλαδου.
Στο βιολογικό πρόγραμμα, που είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο οργανωμένα προγράμματα οικολογικής γεωργίας στην Ευρώπη, συνεργάζονται 200 περίπου παραγωγοί της Μεσσηνιακής και Λακωνικής Μάνης.
Στους βιολογικούς ελαιώνες η καλλιέργεια γίνεται σύμφωνα με τους παραδοσιακούς τρόπους, χωρίς συνθετικά λιπάσματα και χημικά φυτοφάρμακα, που σε συνδυασμό με τη τεχνογνωσία και τις πρόσφατες γνώσεις από τους τομείς της Οικολογίας και τις Βιολογίας, αποτελούν εγγύηση Ολικής Ποιότητας του παραγομένου Ελαιολάδου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...