Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Αγγουράκια με επικίνδυνο βακτηρίδιο

Πανευρωπαϊκή ανησυχία 

Διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του επικίνδυνου βακτηριδίου που εντοπίστηκε στη Γερμανία σε αγγουράκια από την Ισπανία και προκαλεί...
αιμορραγία στο στομάχι.
Ήδη, έχουν χάσει τη ζωή τους δυο άνθρωποι, ενώ ο αριθμός εκείνων που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο στη Γερμανία έχει ξεπεράσει τους 270.

Το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli (Eceh) ενδέχεται να προκαλέσει από απλές έως αιμορραγικές διάρροιες, ή ακόμη να προκαλέσει σημαντικές --έως και θανάσιμες-- νεφρικές βλάβες, που αποκαλούνται Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ).


Στο σύνολο της γερμανικής επικράτειας έχουν καταγραφεί συνολικά 276 κρούσματα ΟΑΣ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ρόμπερτ-Κοχ, που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτός από τα κρούσματα στη Γερμανία, έχουν εντοπιστεί επίσης 10 κρούσματα στη Σουηδία, 4 στη Δανία, 3 στη Βρετανία και 1 στην Ολλανδία.

Όσοι ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό αν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως διάρροια και αίμα στα κόπρανα, κεφαλαλγία και ισχυρούς πόνους στην κοιλιακή χώρα.

Οι αναλύσεις έχουν συμπεράνει πως η μόλυνση προέρχεται από αγγουράκια που προέρχονται από τον ισπανικό νότο, γι’ αυτό και «οι αρχές της Ανδαλουσίας έχουν αρχίσει έρευνες για να διαπιστωθεί από πού προέρχεται η μόλυνση και σε ποια δεδομένη στιγμή προκλήθηκε», τόνισε εκπρόσωπος της Ισπανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Τροφίμων (AESA).

Η AESA τονίζει πως κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί, ή διαπιστωθεί στην ίδια την Ισπανία.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα αγγουράκια στα οποία εντοπίσθηκε το επικίνδυνο βακτήριο E.coli στη Γερμανία είχαν μολυνθεί στην Ισπανία, υποστήριξε η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόσα Αγκιλάρ.

«Δεν ξέρουμε πού μπορεί να έγινε η μόλυνση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει έξω από τη χώρα παραγωγής τους», είπε η υπουργός μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη. «Μέχρι τώρα τίποτα δεν αποδεικνύει ότι έχει συμβεί στη χώρα παραγωγής τους", τόνισε, προειδοποιώντας ότι το γεγονός πως υποδεικνύεται ευθέως η Ισπανία ως υπεύθυνη θα μπορούσε να προκαλέσει "ανεπανόρθωτες ζημιές στον τομέα».

Δύο εταιρίες, στη Μάλαγα και την Αλμερία, φέρονται να έχουν παράγει τα αγγουράκια που ευθύνονται για τη διάδοση του βακτηρίου στη Γερμανία.

Επιπλέον το βακτήριο Eceh εντοπίσθηκε και σε αγγούρια από την Ισπανία στα αποθέματα δύο προμηθευτές λαχανικών στη Δανία, ανακοίνωσε η δανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

Η υπηρεσία ζήτησε από τους δύο προμηθευτές στο Γκρίνστεντ και στο Κόλιντ να αποσύρουν από το εμπόρια τα αγγούρια αυτά, ενώ παράλληλα συνέστησε στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν αγγούρια Ισπανίας και ντομάτες και σαλατικά από τη βόρεια Γερμανία.

Επιπλέον, οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας Coop και Dansk Supermarked αποφάσισαν να αφαιρέσουν από τα ράφια τους τα αγγούρια Ισπανίας, ενώ η ένωση ξενοδόχων και υπηρεσιών εστίασης (Horesta) της Δανίας συνέστησε στα μέλη της να αξιολογήσουν την ανάγκη να αποσύρουν από τις αποθήκες τους τομάτες, αγγούρια και σαλατικά που προέρχονται από τη Γερμανία και την Ισπανία.     newsit



http://sarotiko.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...