Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Νέες ετικέτες στα τρόφιμα βοηθούν την Ευρώπη να μείνει υγιής.


Η υγεία πάνω απ'όλα

Έπειτα από διαπραγματεύσεις αρκετών χρόνων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νομοθεσία που εναρμονίζει τους κανόνες για...
τις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να παρέχουν ξεκάθαρες πληροφορίες για το θρεπτικό και θερμιδικό περιεχόμενο, καθώς και για τις χώρες προέλευσης.


Εντός πέντε ετών, προβλέπει ο νέος νόμος, οι ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων σε όλη την Ε.Ε. θα πρέπει να αναφέρουν υποχρεωτικά το περιεχόμενο σε ενέργεια, λίπος, κορεσμένο λίπος, υδατάνθρακες, σάκχαρα, πρωτεΐνες και αλάτι, όλα ανά 100 γραμμάρια ή ανά 100 χιλιοστόλιτρα.

Ακόμα:

Η γραμματοσειρά στις πληροφορίες αυτές θα πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον 1,2 χιλιοστών, ώστε να είναι ευανάγνωστη.
Με τονισμένα γράμματα θα επισημαίνεται η ύπαρξη 14 αναγνωρισμένων αλλεργιογόνων στα συστατικά του προϊόντος.
Τα υποκατάστατα τροφίμων, όπως για παράδειγμα το «τυρί» που παρασκευάζεται από φυτικά έλαια αντί από γάλα, θα πρέπει να αναγράφουν ξεκάθαρα από ποια πρώτη ύλη προέρχονται. Ομοίως, τα προϊόντα από μέρη ζώων ή ψαριών θα πρέπει να αναγράφουν ότι προέρχονται από επεξεργασμένο κρέας ή ψάρι, με γραμματοσειρά σε μέγεθος ίσο με το 75% του μεγέθους της εμπορικής ονομασίας.
Αν ένα γιαούρτι έχει πάνω τη φωτογραφία φρούτων, θα πρέπει να περιέχει πραγματικά φρούτα και όχι μόνο αρώματα ή χρωστικές.
Οι υφιστάμενοι κανόνες για τη χώρα προέλευσης, που απαιτούνται σήμερα για το μέλι, το βοδινό, το ελαιόλαδο και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, θα επεκταθούν και στο νωπό χοιρινό, αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, καθώς και στα νωπά πουλερικά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέλος, θα αποφασίσει σε μια τριετία αν θα συμπεριλάβει στις ετικέτες την περιεκτικότητα στα trans λιπαρά (υδρογονωμένα φυτικά λίπη) που συνδέονται με την αυξημένη χοληστερόλη και τις καρδιοπάθειες, καθώς και τα συστατικά στα αλκοολούχα προϊόντα. 
zougla.gr
http://sarotiko.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...