Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Σωρηδόν κατανάλωση στα αντιβιοτικά



Πρωτιά για την Ελλάδα είναι η θέση κορυφής ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης, στην κατανάλωση των αντιβιοτικών. Αρκετοί τα αγοράζουν χωρίς συνταγή γιατρού

Την πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών, ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης, κατέχει η Ελλάδα.
Όλο και περισσότεροι Έλληνες τρέχουν και αγοράζουν αντιβιοτικά για να απαλλαγούν από ένα κοινό κρυολόγημα, δηλαδή συνάχι, πονόλαιμο, βήχα, κ.λπ.
Το βασικότερο όλων είναι πως ο ένας στους δέκα οδηγείται σε αυτήν την κίνηση, χωρίς την απαραίτητη συνταγή του γιατρού.

Τα παραπάνω στοιχεία έγιναν γνωστά από την καθηγήτρια Παθολογίας, Ελένη Γιαμαρέλου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΔΟΕΑΠ και τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρεία Χημειοθεραπείας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (ECDC), περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην ΕΕ εξαιτίας λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Όσο για το κόστος περίθαλψης, αυτό είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία καθώς υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ.
Επίσης, όπως δείχνει μελέτη του 2010, η χορήγηση αντιβιοτικών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας παραμένει πολύ υψηλή σε σχέση με τον αριθμό και το είδος των λοιμώξεων που εμφανίζει κάθε παιδί.

Τι πετυχαίνεται με αυτήν την τακτική;
Απολύτως τίποτα. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσονται ανθεκτικότερα στελέχη.
Η αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ, Βασιλική Σιατερλή, υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα, καθώς το ισχύον επιτρέπει στους ασθενείς να αγοράζουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...