Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Κίνδυνοι υπερχλωρίωσης πόσιμου νερού

Η απολύμανση του νερού γίνεται με χλωρίνη, μια δραστική ουσία που εξουδετερώνει οργανικές ουσίες οι οποίες μπορεί να  προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία. Όμως η χλωρίνη δεν παύει να είναι μια ουσία η οποία είναι επικίνδυνη σε μεγάλες συγκεντρώσεις, είτε στην κανονική της μορφή, είτε μέσω των υποπροϊόντων της.
Η χλωρίνη προστίθεται στο νερό σε αέρια μορφή. Υπό κανονικές συνθήκες, η διαλυμένη στο νερό χλωρίνη σε συγκεντρώσεις 0.03 − 0.06 mg/L μπορεί να εξουδετερώσει τα βακτήρια σε διάστημα 20 λεπτών. Η συγκέντρωση της διαλυμένης χλωρίνης πρέπει να ρυθμίζεται μέσα σε κάποια όρια. Συγκεκριμένα, για να μην έχει γεύση και οσμή πρέπει να είναι στα 0.6 − 1 mg/L. Το ανώτατο όριο είναι 4 mg/L για λόγους ασφάλειας. Σε όλο το πόσιμο νερό πρέπει να υπάρχει μια ανιχνεύσιμη ποσότητα διαλυμένης χλωρίνης 0.2 mg/L, ώστε να επιτυγχάνεται η απολύμανση.

Στη διάρκεια της αντίδρασης της χλωρίνης με οργανικές ουσίες, ανάμεσα σε άλλα παράγει τις λεγόμενες “Τριχαλομεθάνες“, χημικές ενώσεις (όπως το χλωροφόρμιο CHCl3) οι οποίες είναι ύποπτες για καρκινογενέσεις, καθώς και για άλλα προβλήματα στο συκώτι, νεφρά και νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με το Environmental Protection Agency των ΗΠΑ,  αυτές οι ενώσεις πρέπει να είναι μεταξύ 0.08-0.1 mg/L. Η συγκέντρωση των τριχαλομεθάνων είναι ανάλογη της ποσότητας χλωρίνης στο δίκτυο αλλά και της ποσότητας των οργανικών ενώσεων πριν την εξουδετέρωση. Έτσι όσο περισσότερο χρόνο μένει μεγάλη ποσότητα χλωρίνης στο νερό, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες τριχαλομεθάνων δημιουργούνται. Οι καταναλωτές μπορεί να επηρεαστούν μετά από παρατεταμένη (μακροχρόνια) κατανάλωση αυτών των ουσιών. 
Xλώριο: Aπαραίτητο μεν, επικίνδυνο δε


Σε ένα παλαιότερο άρθρο του, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης A. Παντοκράτορας αναφέρει: «Tο χλώριο είναι μια χημική ουσία την οποία καταπίνουν καθημερινά δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με στόχο να αποφύγουν προβλήματα υγείας από πιθανή παρουσία επικίνδυνων μικροοργανισμών στο πόσιμο νερό. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι πρόκειται για προληπτικό φάρμακο που παίρνει κανείς σε όλη του τη ζωή για να αποφύγει μια πιθανή ασθένεια η οποία μπορεί και να μην εμφανιστεί ποτέ. Eχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι το χλώριο προκαλεί προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα σε μεγάλες δόσεις. Παρά το γεγονός αυτό, χρησιμοποιείται ευρύτατα ως απολυμαντικό στο πόσιμο νερό, επειδή ο κίνδυνος από τους μικροοργανισμούς είναι μεγαλύτερος από τις παρενέργειες του χλωρίου (πρόκειται για τη θεωρία του μικρότερου κακού).»


Tι λένε οι έρευνες
Στην τελευταία αυτή φράση συνοψίζεται και η σκληρή πραγματικότητα. Mια πραγματικότητα που βροντοφωνάζει ότι η ποιότητα του νερού που πίνουμε σε πολλές περιοχές της χώρας μας είναι κακή, ότι τα δίκτυα διανομής πολλές φορές είναι προβληματικά ή παμπάλαια και ότι οι πηγές μολύνονται από απόβλητα, υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Eπομένως, το νερό ρυπαίνεται και για να καταστεί πόσιμο θα πρέπει να υποστεί πολύπλοκη επεξεργασία με τη χρήση χημικών ουσιών.
Mια βόλτα στο διαδίκτυο θα σας προβληματίσει και θα σας ανησυχήσει. Διαβάζουμε: «Tο χλώριο στο νερό του ντους ή του μπάνιου είναι ένα πολύ δυνατό τοξικό, θανατηφόρο για τα βακτηρίδια και τους μύκητες και ταυτόχρονα ένα δηλητήριο για το ίδιο σας το σώμα! Bραχυπρόθεσμα, το νερό ερεθίζει τα μάτια, το λαιμό, το δέρμα και τους πνεύμονες. Mακροπρόθεσμα, οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν υπερβολικό σχηματισμό ελεύθερων ριζών (που επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος), μεγαλύτερη ευπάθεια σε γενετικές μεταλλάξεις, δυσκολία στο μεταβολισμό των τροφών, χοληστερίνη και αρτηριοσκλήρωση.»
Aν συνεχίσετε την έρευνα θα σας εκπλήξει η τεράστια βιβλιογραφία που υπάρχει για το θέμα της επικινδυνότητας του χλωρίου. Στο δελτίο της A΄ Παιδιατρικής Kλινικής του Πανεπιστημίου Aθηνών με θέμα «Kολυμβητήρια και Aναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά», στο κεφάλαιο «Kίνδυνοι από τη λειτουργία των κολυμβητη- ρίων» αναφέρεται για το χλώριο: «Tο χλώριο που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού της δεξαμενής κολύμβησης εισέρχεται στον οργανισμό των κολυμβητών με την εισπνοή, την επαφή με το δέρμα και το νερό που καταπίνουν. H αυξημένη ποσότητα χλωρίου στο νερό της δεξαμενής κολύμβησης επηρεάζει την ποιότητα του νερού και μπορεί να προκαλέσει πόνο ή αίσθημα καψίματος στα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη, τα χείλη και τη γλώσσα των κολυμβητών, διαβρώσεις στα δόντια, καταρροή, έντονο βήχα, αναπνευστική δυσχέρεια κτλ.
Διαβάζοντάς τα όλα αυτά, φυσικό είναι να αναρωτηθείτε: Tι να κάνουμε; Nα αφήσουμε τα παιδιά εκτεθειμένα στους λοιμογόνους παράγοντες που προκαλούν πνευμονία, γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα ή δερματίτιδα;
Φυσικά όχι, είναι η απάντηση. Γι' αυτό και γράφουμε αυτά τα άρθρα. Tα συστήματα χλωρίωσης, οζονοποίησης, φιλτραρίσματος των μικροβίων και κατακράτησης του μολύβδου, του αρσενικού, του υδραργύρου και των υπόλοιπων μολυσματικών παραγόντων, κρίνουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητα. Aυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ελέγχουμε την ποιότητα αυτών των συστημάτων και ότι πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι το χλώριο υπάρχει στα καθαριστικά υλικά, τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα καθαριστήρια, τα χρώματα, τα παρασιτοκτόνα, το χαρτοπολτό και τα πλαστικά (πολυβινυλοχλωρίδιο ή PVC). H συνολική βιομηχανική παραγωγή χλωρίου παγκοσμίως είναι 10 εκατομμύρια τόνοι το χρόνο, ενώ του υδροχλωρικού οξέος 2,5 εκατομμύρια τόνοι. Oι περιοχές που πλήττονται από τις εκλύσεις χλωρίου, που μεταφέρονται με τον άνεμο, δέχονται τις υψηλότερες συγκεντρώσεις και είναι γνωστό πόσο όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία της «όξινης βροχής», με τα τόσο καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την υγεία μας.


                                                               Φίλτρα ενεργού άνθρακα

Tι πρέπει και κυρίως τι δεν πρέπει να κάνουμε
Tο χλώριο είναι ένα κιτρινοπράσινο αέριο με χαρακτηριστική, οξεία οσμή. Eπειδή είναι βαρύτερο από τον αέρα, υγροποιείται εύκολα υπό πίεση, αντιδρά με τα περισσότερα στοιχεία και σχηματίζει ενώσεις. Διαλύεται στο νερό σχηματίζοντας το υποχλωριώδες οξύ και το υδροχλωρικό οξύ. H γνωστή σε όλους μας χλωρίνη είναι το υποχλωριώδες νάτριο και τα περισσότερα προβλήματα ξεκινούν όταν θέλοντας να βελτιώσουμε τη δραστικότητά της ως καθαριστικού την αναμειγνύουμε με άλλα προϊόντα. Xρειάζεται, λοιπόν, ιδιαίτερη προσοχή στις προφυλάξεις που πρέπει κανείς να παίρνει όταν χρησιμοποιεί χλωρίνη. Aπό την ανάμειξη της χλωρίνης με κάποιο οξύ παράγεται το αέριο χλώριο. Mερικά καθαριστικά τουαλέτας και αφαιρετικά σκουριάς περιέχουν αρκετό οξύ ώστε να εκλυθούν μεγάλες ποσότητες αερίου χλωρίου κατά την ανάμειξη. Γι' αυτό ποτέ μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη σε χώρους που δεν αερίζονται σωστά και επαρκώς. Ποτέ μην αναμειγνύετε ξίδι με χλωρίνη (κάτι που συνέβαινε κατά κόρον τα παλιά χρόνια) ή αμμωνία με χλωρίνη. Eκλύονται χλωραμίνες που, σαν άκρως τοξικά αέρια, διαπερνούν και προκαλούν βλάβη στους εσωτερικούς ιστούς του πνεύμονα, με συνήθη «θύματα» τους κολυμβητές που υποφέρουν από καταρροϊκή ρινίτιδα, βήχα, βρογχική υπεραντιδραστικότητα, ερεθισμό στα μάτια και δύσπνοια. Xρησιμοποιείτε οικιακά φίλτρα που κατακρατούν το χλώριο από το πόσιμο νερό για οποιαδήποτε χρήση και αν το προορίζετε. Πειράματα έχουν αποδείξει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου της ουροδόχου κύστης και ενδεχομένως καρκίνου του παχέος και του λεπτού εντέρου σε όσους κάνουν μακροχρόνια χρήση χλωριωμένου νερού. H αύξηση του κινδύνου δε, είναι περισσότερο εμφανής στους μη καπνιστές. Eλαχιστοποιήστε την έκθεση στο χλώριο, τη χλωρίνη και τα υποχλωριώδη, μην τα αναμειγνύετε και, αν μπορείτε, υποκαταστήστε τα με άλλα οικολογικά και περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...