Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Το Ρόδι



Σύμβολο της καλοτυχίας, της αφθονίας και της γονιμότητας, η ροδιά λέγεται ότι γεννήθηκε στην περιοχή ανάμεσα στο Ιράν και τη Bόρεια Ινδία, για να καλλιεργηθεί αργότερα συστηματικά και στη Μεσόγειο, όπου μεταφέρθηκε από τους Φοίνικες και τους Aραβες εμπόρους.
Το ρόδι καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς του , από τους οποίους παρασκευάζεται το ποτό γρεναδίνη καθώς επίσης και για καλλωπιστικούς σκοπούς. 

10+1 ιστορίες για το ρόδι
1. Στην ελληνική μυθολογία συμβόλιζε το θάνατο και τη γονιμότητα, αλλά οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι ο χυμός του περιέχει μια «συμπυκνωμένη ψυχή» που μπορούσε να χαρίσει την αθανασία.

2. Ο προφήτης Μωάμεθ έλεγε πως η κατανάλωση ροδιού, απαλλάσσει από το μίσος και το φθόνο.
3. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η Εύα δελέασε τον Αδάμ με ρόδι.
4. Οι Βαβυλώνιοι πίστευαν ότι το μάσημα σπυριών ροδιού πριν από τη μάχη, τους έκανε αθάνατους.
5. Ο θεός της γεωργίας των Χετταίων ευλογούσε τους πιστούς με σταφύλια, σιτάρι και ρόδια.
6. Οι εσωτερικές μεμβράνες του χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο του δέρματος.
7. Έρευνα έδειξε πως ο χυμός του μπορεί να θεραπεύει τη στυτική δυσλειτουργία.
8. Ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.
9. Στο θυρεό της βρετανικής Βασιλικής Ιατρικής Ένωσης υπάρχει ένα ρόδι.
10. H ροδιά φυτρώνει από το Ιράν ώς τα Ιμαλάια και καλλιεργείται σε όλη την περιοχή της Μεσογείου από τους αρχαίους χρόνους. Στην Καλιφόρνια εισήχθη το 1769 από τους Ισπανούς εποίκους.
11. Τέσσερα ρόδια ηλικίας 2.500 ετών ανακαλύφθηκαν σε εκσκαφή στην περιοχή της αρχαίας Κορίνθου.

Ωραίες οι ιστορίες, αλλά ας εξετάσουμε όλες εκείνες τις πληροφορίες που παρέχονται στον ιστότοπο για τις ιατρικές του δυνατότητες-ιδιότητες παραθέτοντας πρώτα βέβαια την διατροφική του ανάλυση.
Διατροφική ανάλυση
ανά ρόδι (περίπου 280 γρ.)*
Ενέργεια234 kcal
Πρωτεΐνες4,71 γρ.
Λιπαρά3,30 γρ.
Υδατάνθρακες52,73 γρ.
Φυτικές ίνες11,3 γρ.
Ασβέστιο28 mg
Σίδηρο0,85 mg
Μαγνήσιο34 mg
Φώσφορο102 mg
Κάλιο666 mg
Νάτριο8 mg
Ψευδάργυρος0,99 mg
Χαλκός0,446 mg
Σελήνιο1,4 mcg
Βιταμίνη C28,8 mg
Νιασίνη (Β3)0,826 mg
Φυλλικό οξύ107 mcg
Βιταμίνη Ε1,69 mg
Βιταμίνη Κ46,2 mcg
* Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21 (2008)
Ο χυμός από φρέσκο ρόδι αυξάνει την αιματική παραγωγή, ανακουφίζει από τον πυρετό και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Είναι ιδανικός για μικρά παιδιά, ειδικά εάν είναι κρυολογημένα και παρουσιάζουν βήχα και πυρετό. Βοηθάει την πρωινή ναυτία στις εγκύους και συστήνεται ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση, σε συνδυασμό με χυμό σταφυλιού.
Ο προφήτης Μωχάμετ έλεγε στους πιστούς του, να καταναλώνουν ρόδια διότι αυτά θα μπορούσαν να τους απαλλάσσουν από πολλά κακά της ανθρώπινης φύσης. Στη Μέση Ανατολή, τα ρόδια χρησιμοποιούνταν για πολλές παθήσεις όπως αιμορροΐδες, αμυγδαλίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ακόμη και για τη φαλάκρα.
Το ρόδι περιέχει ψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Η συγκέντρωση των ευεργετικών αυτών ουσιών για τον άνθρωπο, είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης μειώνοντας έτσι τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης LDL στα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης εκτός από το καρδιαγγειακό σύστημα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται ότι έχουν σημαντική κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος.
Το ρόδι είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει τανίνες,ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Ο χυμός ροδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιος με τις 3 αυτές ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες.
Εκχύλισμα ροδιού μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη ή στην επιβράδυνση του, αν τα αποτελέσματα εργαστηριακών πειραμάτων μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν με επικεφαλής τον Δρ Χασάν Μουκχταρ εξηγεί ότι τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, συστατικά που κάνουν το χυμό τους να έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.
Όσο για το αν ο χυμός του ροδιού μπορεί να συστηθεί προς κατανάλωση στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, οι επιστήμονες βασιζόμενοι στα στοιχεία τους εκτιμούν ότι είναι απίθανο να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα και πολύ πιθανό να έχει ευεργετικές επιδράσεις.
Σε μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα έρευνα, επιστήμονες από τη Χάιφα του Ισραήλ, βρήκαν ότι ο χυμός ροδιού μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους. Επιδρώντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της LDL-χοληστερόλης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από το ρόδι, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι Ισραηλινοί επιστήμονες εισηγούνται την κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού ροδιού την ημέρα για την πρόληψη και μείωση των θανάτων λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Αν αναρωτιέστε πως θα μπορούσατε να εντάξετε το ρόδι στην διατροφή σας δεν έχετε παρα να διαβάσετε τις ακόλουθες συνταγές.
ΣΑΛΑΤΑ ΡΟΚΑ ΜΕ ΡΟΔΙ
Συστατικά
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 1/4 σπανάκι
  • 1 ρόδι καθαρισμένο
  • 50 γρ. καρύδι χοντρά τριμμένο
  • 100 γρ. μοτσαρέλα ή χαλούμι ψημένο στο γκρίλ
  • ελαιόλαδο
  • ξύδι βαλσάμικο
  • αλάτι, πιπέρι
    προαιρετικά 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
Οδηγίες
  1. Πλένουμε καλά τα λαχανικά με άφθονο νερό .
  2. Κόβουμε με το χέρι τη ρόκα και το σπανάκι .
  3. Ρίχνουμε τα σπόρια από το καθαρισμένο ρόδι.
  4. Χτυπάμε 2 κουταλιές μπαλσάμικο 1 κουταλιά λάδι και 1 νερό μαζί με το αλάτι και πιπέρι στο σέικερ.
  5. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά.
  6. Ψήνουμε στην τοστιέρα ή το γκρίλ το τυρί.
  7. Ρίχνουμε μικρά κομμάτια απο το ψημένο τυρί στη σαλάτα και ανακατεύουμε ξανά. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
  8. Αν επιθυμούμε στολίζουμε περιμετρικά τη σαλάτα με ντοματίνια κομμένα στα δύο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Παραλαγές :
  1. Μπορούμε αντί καρύδι να χρησιμοποιήσουμε κουκουνάρι ή κάσιους .
  2. Μπορούμε να προσθέσουμε κομμάτια ξυνόμηλου και κρουτόν .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...