Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

youtube-ΤΡΟΦΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝEΣ


Εδώ και αρκετά χρόνια ζούμε μια δεύτερη γένεση τεχνολογικού χαρακτήρα.Μέσα σε εργαστήρια γενετικής δημιουργούνται μορφές ζωής, που ποτέ πριν δεν περπάτησαν στον πλανήτη μας.Πρόκειτε για τουε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, που αποτελούν τη μεταλλαγμένη ελπίδα αλλά και τον μεταλλαγμένο εφιάλτη μας.Αυτά τα νέα δίχως λιπάσματα και φυτοφάρμακα,φυτά ,μπορούν να εξαφανίσουν την πείνα καθώς και πολλές ασθένειες που οφείλονται σε αυτή.Έχοντας όμως διασχίσει μια εποχή γεμάτη διατροφικά σκάνδαλα -τρελές αγελάδες,μεταλλαγμένους σπόρους,διοξίνες-αντιμετωπίζουμε τα μεταλλαγμένα τρόφιμα με καχυποψία.Αποτελούν θανάσιμη απειλή για την υγεία μας;


Ένας γενετικά τροποποιημένος οργανισμός πρέπει να είναι μαι μια βιολογική οντότητα, που να έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται ή να μεταβιβάζει το γενετικό της υλικό.Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία τους είναι η μικροέγχυση,η μακροέγχυση,και η μικροσυμπύκνωση.Όλες αυτές οι μέθοδοι δεν λαμβάνουν χώρα κα΄τω από φυσιολογικές συνθήκες αλλά μόνο από το εργαστήριο.

Το 1980 το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ επέκτεινε τη νομική προστασία στις ευρεσιτεχνίες που αφορούσαν νέους τύπους φυτών,ζώων ,ιστοκαλλιεργειών και γονιδίων.Το DNA χαρακτηρίστηκε εταιρικόε πόρος που μπορεί να καταχορυθωθεί νομικά σαν ιδιοκτησία .Όσο και να φαντάζει παράξενο είναι δυνατόν ένας άνθρωπος ή μια εταιρεία να διεκδικήσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας για φυτά και ζώα.Αυτό για τους περισσότερο ς ορθά σκεπτόμενους ανθρώπους ισοδυναμεί με τρέλα, εφόσον το DNA αποτελεί γενετική κληρονομιά ολόκληρου του ανθρώπινου είδους.Η ζωή δεν είναι εμπορεύσιμο προιόν αλλά είναι διαποτισμένη με εσωτερική αξίά.
Ταυτόχρονα όμως αυτό δημιουργεί ένα νέο τύπο εξάρτησης.Των αγροτών από τις βιομηχανίες που παράγουν τέτοιου είδους προιόντα.Οι σπόροι είναι πατενταρισμένοι και είανι διαθέσιμοι μόνο για ένα χρόνο.Στην  περίπτωση που το κάνουν απειλούνται από μυνήσεις και εξοντωτικές αποζημειώσεις.

Οι κίνδυνοι που προέρχονται ή θα προέλθουν από τους γενετικά τροποιημένους οργανισμούς είναι:
1. ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ: Οι αλλεργίες σε αυτή την περίπτωση είναι πιο έντονες και επικίνδυνες.Η σόγια που είχε χρησιμοποιηθεί το 1996 από βραζιλιάνικα καρύδια  αποσύρθηκε.Το καλαμπόκι starlink επίσης.
2.ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ: Τα αντιβιοτικά σκευάσματα χορηγούνται σήμερα και στα ζώα σε υπερβολικό βαθμό γαι καλύτερη παραγωγή. Αυτό έχει σαν συνέπεια δημιουργία ανθεκτικότερων μικροβίων μέσα στην εντερική χλωρίδα.
3.ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ: Οι μεταλλαγμένες τροφές περιέχουν πολλές τοξίνεςοι οποίες δημιουργούν μοιραίες δηλητηριάσεις.
4.ΥΠΕΡΖΙΖΑΝΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΕΝΤΟΜΑ: Διαταραχή του κύκλου της φύσης αφού δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις.
5.ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ: Με το πέρασμα των χρόνων ο πλανήτης μας γίνεται βιολογικά φτωχότερος.Μόνο στον εικοστό αιώνα χάθηκε το 70% των διαφόρων καλλιεργούμενων ποικιλιών.Η έλευση των  γενετικά τροποοιημένων οργανισμών οδηγεί στον εκτοπισμό των φυσικών ειδών.



http://iek-sidir.ser.sch.gr/robot/metallagmena_trofima.htm
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...