Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΛΥΣΜΕΝΟΣ ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ



Με τίτλο βιολογικά μόνο στην ετικέτα, κυκλοφόρησε δημοσίευμα στο real.gr το οποίο τα παρουσιάζει ως ανθυγιεινά, λόγω του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα που συναντάται σε ορισμένες περιοχές.
Ο επίκουρος καθηγητής χημείας κος Γιάννης Ζαμπετάκης, καλλιέργησε στο θερμοκήπιο οπωροκηπευτικά και βολβούς και τα πότιζε με νερό μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο και νικέλο.   

Το αποτέλεσμα όπως ήταν φυσικό, έδειξε πως τα προϊόντα επιμολύνθηκαν από τις παραπάνω ουσίες, οπότε το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα πως δε μπορούν να κυκλοφορήσουν ως βιολογικά.



Αν και η έρευνα καταλήγει σε σωστά συμπεράσματα, εντούτοις απέχει πολύ από την αλήθεια και την πραγματική εικόνα της αγοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να βγουν εσφαλμένα συμπεράσματα για τα βιολογικά προϊόντα.

Διαφωνούμε κάθετα με το βαρύγδουπο τίτλο που δόθηκε στο άρθρο από το real.gr "ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ". Ο τίτλος αφήνει σαφέστατες υπόνοιες πως κυκλοφορούν μαϊμού βιολογικά, γεγονός το οποίο από πουθενά δεν αποδεικνύεται πως ισχύει...   

Πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα, αναλογιστείτε τα παρακάτω:
-Τα βιολογικά προϊόντα ελέγχονται σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας. Προϊόν το οποίο τυχόν επιμολυνθεί από τον υδροφόρο ορίζοντα, δεν κυκλοφορεί ως βιολογικό, αφού δε μπορεί να πάρει την πιστοποίηση από τον αρμόδιο ελεγκτικό οργανισμό. Από τη στιγμή που οι οργανισμοί πιστοποίησης κάνουν καλά τη δουλειά τους, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσει μαϊμού βιολογικό στην αγορά.  

-Σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύεται πως κυκλοφορούν μαϊμού βιολογικά. Εννοείται οτι ο οποιοσδήποτε ποτίζει στο εργαστήριο με μολυσμένο νερό, οι χημικές ουσίες θα περάσουν και στα φυτά. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως κυκλοφορούν στην αγορά μολυσμένα βιολογικά.  





-Μια καλλιέργεια στο εργαστήριο, υπό τις κατάλληλες κατευθυνόμενες συνθήκες, είναι ικανή να καταλήξει σε οποιοδήποτε συμπέρασμα επιθυμεί ο παραγγελιοδόχος ή ο επιστήμονας που την πραγματοποιεί.
-Οι συνθήκες σε ένα εργαστήριο είναι εντελώς διαφορετικές από τις πραγματικές. Θα ασπαζόμασταν την έρευνα, εάν γινόντουσαν χημικές αναλύσεις από προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα, έχει απασχολήσει όλους τους καταναλωτές και παραγωγών βιολογικών, σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα προϊόντα όπως αναφέραμε και παραπάνω, ελέγχονται σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας. Από το χωράφι έως το ράφι, τα οργανικά προϊόντα αποτελούν τα μοναδικά τρόφιμα που υφίστανται αυστηρούς ελέγχους.

Ως καταναλωτής αλλά και ένας άνθρωπος που ασχολείται με την αγορά των βιολογικών προϊόντων δώδεκα χρόνια τώρα, δε μπορεί παρά να προβληματιστεί για τη σκοπιμότητα παρόμοιων ερευνών.

Σε εποχές που κάποιοι θέλουν να μας πουλούν ληγμένα προϊόντα, μεταλλαγμένα ή επικίνδυνα τρόφιμα με χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, σίγουρα τα βιολογικά στέκονται εχθρός στα σχέδια τους.

Τα βιολογικά προϊόντα από τις συγκεκριμένες περιοχές που αναφέρονται, ελέγχονται από τους οργανισμούς πιστοποίησης και έχουν βρεθεί καθαρά.

Να πραγματοποιηθούν άμεσα έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ και στην περίπτωση που βρεθούν επιμολυσμένα βιολογικά από κάποιες περιοχές, να αφαιρεθούν άμεσα οι πιστοποιήσεις από τους παραγωγούς και οι άδεις λειτουργίας από τους πιστοποιητικούς οργανισμούς οι οποίοι τυχόν εξέδωσαν μαϊμού πιστοποιήσεις. Ως καταναλωτής οφείλω να εμπιστευτώ τους οργανισμούς πιστοποίησης, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη της πιστοποίησης. Εάν αποδειχτεί πως εξέδιδαν μαϊμού πιστοποιήσεις, ο πέλεκυς να πέσει βαρύς.   

Από τη στιγμή όμως που κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται, παρόμοια δημοσιεύματα και έρευνες, δε μπορούν παρά να μας προβληματίσουν…

Εαν αποδειχτεί πως κυκλοφορούν βιολογικά μόνο στην ετικέτα, όπως τιτλοφορείται το άρθρο, ο Organic Life θα είναι ο πρώτος που θα αναδείξει το θέμα. Το οφείλουμε σε όλους εσάς που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας, αλλά ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό... 

Παναγιώτης Μερεντίτης.
Ακολουθεί αυτούσιο το δημοσίευμα από το real.gr…

"Βιολογικά μόνο στην ετικέτα"
ΤΩΝ Α. ΧΑΪΝΗ & Α. ΚΟΝΤΗ
Ρήγμα αξιοπιστίας στην ελληνική αγορά των βιολογικών διαπιστώνουν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι όπου ο υδροφόρος ορίζοντας έχει διαπιστωμένο πρόβλημα ρύπανσης μοιραία επηρεάζεται και η αγροτική παραγωγή. Ο προβληματισμός προκύπτει από τα μεγάλα ποσοστά προέλευσης βιολογικών προϊόντων από περιοχές όπως η Βοιωτία -με το γνωστό πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού- ή η Θεσσαλονίκη και η Ημαθία, όπου το καλοκαίρι γινόταν εκτεταμένη χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων. Παρά τις αιτιάσεις των επιστημόνων, εκατοντάδες κιλά «βιολογικών» προϊόντων από τις παραπάνω περιοχές κατακλύζουν την ελληνική αγορά και μάλιστα πωλούνται κατά 30% με 50% πιο ακριβά από τα συμβατικά προϊόντα.
Ποτίζουν με νικέλιο
Το πρόβλημα της παραγωγής βιολογικών προϊόντων σε βεβαρημένες περιοχές αναδεικνύει πρόσφατο πείραμα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χρησιμοποιώντας πιστοποιημένο οργανικό χώμα, ο Γιάννης Ζαμπετάκης, επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καλλιέργησε σε συνθήκες θερμοκηπίου οπωροκηπευτικά και βολβούς, τα οποία πότισε επί τουλάχιστον 4 μήνες με νερό που προσομοίαζε ρυπασμένους υδροφόρους ορίζοντες της Ελλάδας, δηλαδή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο και νικέλιο. Οι μετρήσεις μετά το πέρας του πειράματος ήταν εντυπωσιακές. Ορισμένα προϊόντα, όπως τα κρεμμύδια, βρέθηκαν επιμολυσμένα με νικέλιο σε ποσοστό από 64% έως 99% σε σύγκριση με αυτά που είχαν αρδευτεί με καθαρό νερό. Στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ότι το μολυσμένο νερό μπορεί να ακυρώσει όλες τις προσπάθειες βιολογικής καλλιέργειας, έστω κι αν οι καλλιεργητές δεν χρησιμοποιούν ίχνος φυτοφαρμάκων.
«Αν τα “βιολογικά” προϊόντα που παράγονται σε ρυπασμένες περιοχές αρδεύονται με το νερό της περιοχής ή αν γειτνιάζουν με άλλες συμβατικές καλλιέργειες που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα, τότε δεν “δικαιούνται” να θεωρούνται “βιολογικά”», αναφέρει ο καθηγητής.

Την ίδια άποψη έχει και ο καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δαουτόπουλος. «Δεν είναι δυνατόν μια περιοχή όπως αυτή του Ασωπού να παράγει βιολογικά προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιοχές της χώρας - και συγκεκριμένα της Μακεδονίας, όπου ο υδροφόρος ορίζοντας είναι βεβαρημένος. Το σύνηθες είναι να υπάρχουν δύο με τρία χωράφια τα οποία είναι βιολογικά ανάμεσα σε δεκάδες άλλα που ψεκάζονται με χημικά, κάτι που δεν συμβαδίζει με τη λογική», αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Ελέγχεται το 5%
Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικοί οργανισμοί που έχουν την ευθύνη πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων αναφέρουν ότι δεν έχουν την υποχρέωση να ελέγχουν το σύνολο των βιολογικών παραγωγών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αν και διαβεβαιώνουν ότι οι έλεγχοι που διενεργούν είναι αποτελεσματικοί και κανένα «μαϊμού» βιολογικό δεν καταλήγει στο πιάτο του καταναλωτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κρατική υπηρεσία που να διενεργεί ελέγχους για την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι έλεγχοι για τα βιολογικά προϊόντα γίνονται μια φορά τον χρόνο σε όλες τις μονάδες παραγωγής, εμπορίας, παρασκευής, αποθήκευσης ή και εισαγωγής προϊόντων βιολογικής γεωργίας.

«Συμπληρωματικά των επισκέψεων, πραγματοποιούνται αναλύσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο ένα προϊόν περιέχει ουσίες που δεν συνάδουν με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας» επισημαίνει η Νόνικα Μπάκα, συντονίστρια του Τμήματος Πιστοποίησης της Παρασκευαστικής Δραστηριότητας και του Γραφείου Διαχείρισης Ποιότητας της ΔΗΩ. Οι έλεγχοι γίνονται τυχαία ή προγραμματισμένα, όμως σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 5% των συμβαλλόμενων με τον οργανισμό παραγωγών και συνήθως μετά από καταγγελίες.

Στους παραβάτες, που υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν στατιστικά το 3% επί του συνολικού των βιοκαλλιεργητών, επιβάλλονται κυρώσεις στους επιχειρηματίες, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

«Υπάρχει θεσμικό πρόβλημα με τους ελέγχους για την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων. Κάποιοι βιάστηκαν να αλλάξουν τις καλλιέργειές τους από συμβατικές σε βιολογικές, ώστε να καρπωθούν τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίχως να ενδιαφέρονται πραγματικά για την ποιότητα των τελικών προϊόντων», δηλώνει ο καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπελαλής.

Δημ.: real.gr

http://www.organiclife.gr/el/news-listing/1567-biologika.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...