Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ω3 λιπαρά Τι μπορεί να τα καταστρέψει ή να μειώσει την απορρόφηση τους;


 Τα Ω3 λιπαρά οξέα, βρίσκονται κυρίως στο λίπος της σάρκας των ψαριών. Έχουν όμως και τα ΕΡΑ και τα DHA, τα οποία και δρουν προστατευτικά σε διάφορα χρόνια νοσήματα. Η αντσούγια, η ρέγκα, ο γαύρος, ο κολιός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο σολομός, ο τόνος και η πέστροφα, είναι ψάρια πολύ πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, αλλά και σε ΕΡΑ και DHA. Πολλοί πιστεύουν πως παίρνουν όση ποσότητα Ω3 λιπαρών χρειάζεται ο οργανισμός τους, αφού καταναλώνουν 2-3 φορές τη βδομάδα ψάρι. Παρακάτω θα δείτε γιατί δεν πρέπει να είμαστε σίγουροι πως καταναλώσαμε την απαραίτητη ποσότητα των απαραίτητων για την υγεία μας Ω3.
Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να τα καταστρέψει ή να μειώσει την απορρόφηση τους;
  1. Τα μικρά ψάρια που συνήθως επιλέγουμε και πιστεύουμε πως είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, για να έχουν την ανάλογη ποσότητα Ω3 που αναμένουμε, θα πρέπει να είναι «ανοιχτής» θαλάσσης και μάλιστα να διατρέφονται με φυτοπλανκτόν. Μόνο αυτά περιέχουν και την αναμενόμενη ποσότητα σε Ω3 λιπαρά οξέα.
  2. Η θερμοκρασία που χρησιμοποιούμε στο ψάρι για να το μαγειρέψουμε και για να μη καταστρέφονται τα απαραίτητα λιπαρά, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Ενδείκνυται να είναι 90 βαθμοί Κελσίου, για λίγη ώρα. Η συνήθεις τεχνικές βρασίματος-ψησίματος κ.λ.π. επιβάλουν θερμοκρασίες πέραν αυτής. Οπότε καταλαβαίνετε πως καταστρέφεται σημαντική ποσότητα αυτών.
  3. Το τηγάνισμα των ψαριών, (σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία) αναφέρεται πως μπορεί να δημιουργήσει μερική ή ολική καταστροφή των Ω3 λιπαρών. Άρα το τηγάνισμα των ψαριών, δεν θα μας δώσει τίποτα άλλο από την μείωση θρεπτικότητας και την μείωση των απαραίτητων λιπαρών οξέων.
  4. Η αλλαγή των εποχών, επηρεάζει και την ποσότητα του λίπους των ψαριών. Έτσι την άνοιξη το σκουμπρί περιέχει μόνο 3% λιπαρά, ενώ τον Οκτώβρη το ποσοστό αυτό αναμένεται πως φτάνει στο 25%. Εμείς όμως χρειαζόμαστε τα λιπαρά αυτά όλο το χρόνο!.
  5. Τα ψάρια ιχθυοτροφείου που καταναλώνουν οι περισσότεροι από εμάς, έχουν λιγότερα Ω3 λιπαρά (από τα ελευθέρας) και περισσότερα Ω6 και κορεσμένα λιπαρά. Αυτό συμβαίνει διότι οι τροφές που δίνουν στα ψάρια ιχθυοτροφείου, προέρχονται κυρίως από δημητριακά.
  6. Οι κονσέρβες που κυκλοφορούν, συνήθως διατηρούνται σε σπορέλαια αλλά και σε σογιέλαια τα οποία και δεν είναι κατάλληλα για την διατήρηση των Ω3 λιπαρών οξέων. Αν δε μπορείτε να αποφύγετε την κατανάλωσή τους, καλύτερο θα ήταν αν επιλέγατε να καταναλώσετε μια κονσέρβα, να επιλέγατε αυτή που είναι διατηρημένη σε νερό ή σε παρθένο ελαιόλαδο.
Η Συστηματική κατανάλωση Ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και μάλιστα η κατανάλωση του εικοσιπεντανοϊκού (ΕΡΑ) και του δοκοσαεξανοϊκού (DHA), είναι πολύ σημαντική για πληθώρα παθήσεων.
Έτσι βοηθούν σε
  • Ανθρώπους με προβλήματα όρασης, είτε προστατευτικά από πληθώρα παθήσεων που προκαλούνται σε άτομα τρίτης ηλικίας.
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, άλλα και των συναφών διαταραχών. Άτομα που χρειάζονται αυξημένη ανάγκη για συγκέντρωση (όπως οι μαθητές σε περιόδους εξετάσεων) ή άτομα με ιστορικό σε νόσους συνδυαζόμενες με την εγκεφαλική λειτουργία. Αυτοί καλό θα ήταν να έχουν ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα.
  • Η κατανάλωσή τους, φάνηκε πως δρα προστατευτικά σε νόσους που συνδέονται με την καρδιαγγειακή λειτουργία, αφού διαπιστωμένα μειώνει ακόμα και την χοληστερόλη στο αίμα.
  • Οι διαβητικοί, μετά από έρευνες, φάνηκε πως χρειάζονται τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, για να ρυθμίζουν σωστά το ζάχαρό τους.
  • Συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση των ατόμων με άσθμα.
  • Μειώνουν τον πόνο σε άτομα με φλεγμονές.
  • Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα που προκαλούνται από άτομα με έλκος
  • Βοηθούν τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Τέλος θα έπρεπε να πούμε πως διάφορες μελέτες δείχνουν πως μπορούν να «θωρακίσουν» τον οργανισμό, έναντι πολλών ειδών καρκίνου.
Καταλαβαίνουμε πως όσο σημαντική είναι η ύπαρξή τους, άλλο τόσο σημαντικότερη είναι και η κατανάλωσή τους, αφού δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά λαμβάνονται από τροφές.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...