Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Μια Ελληνίδα πρέσβειρα της Ανταρκτικής



Η Μπέλλα Παπαδοπούλου ξεκινά στις 28 Φεβρουαρίου ένα διαφορετικό ταξίδι. Ένα ταξίδι στην Ανταρκτική, ως μία από τα 30 επιλεγμένα μέλη της International Antarctic Expedition 2013 του Robert Swan (σ.σ. πολικός εξερευνητής) και του προγράμματος 2041 Antarctic YouthAmbassador.
«Στις 28 Φεβρουαρίου θα ταξιδέψω στη μακρινή Ανταρκτική, που είναι και η τελευταία ήπειρος που ανήκει αποκλειστικά στη φύση. Εκεί, θα γίνω επίσημοςπρεσβευτής τηςΑνταρκτικής και επιστρέφοντας θα εκδώσω ένα βιβλίο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η ήπειρος και το πώς θα είναι το μέλλον μας αν δεν αλλάξουμε έγκαιρα ορισμένες από τις συνήθειές μας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη μακρινή Βραζιλία, η νεαρή δημοσιογράφος και περιβαλλοντική ακτιβίστρια.

Η Μπέλλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία από Πολωνούς γονείς, αλλά ένα κομμάτι της καρδιάς της ήταν πάντα στην Ελλάδα, την οποία και επισκεπτόταν τα καλοκαίρια με τη μητέρα της και τον Έλληνα πατριό της- στον οποίο και οφείλει το επίθετό Παπαδοπούλου.
Όταν της δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν δίστασε ούτε μια στιγμή. Πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου επί πέντε χρόνια σπούδαζε, δούλευε ταυτόχρονα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και έγραφε στον ξένο Τύπο (αυστραλιανό, σουηδικό και πολωνικό).
Τα προβλήματα του πλανήτη σε σχέση με το περιβάλλον απασχολούσαν την Μπέλλα από πολύ μικρή ηλικία. «Είχα πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και ακόμα μεγαλύτερη αγάπη για το περιβάλλον. Έτσι, αποφάσισα να ειδικευτώ ως δημοσιογράφος στο περιβάλλον»λέει η Μπέλλα.
Η “παγωμένη ήπειρος”, όπως περιγράφει την Ανταρκτική, μπήκε στη ζωή της όταν διάβασε πως οι φώκιες εκεί έχουν στο μητρικό τους γάλα χημικά και δηλητήριο, που μεταφέρονται μέσω του νερού και του αέρα από τις υπόλοιπες ηπείρους.
«Η Ανταρκτική διαθέτει το 90% του πάγου και το 70% του γλυκού νερού παγκοσμίως. Γι’ αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας να την προστατέψουμε! Το project της Ανταρκτικής επείγει επειδή, εάν συνεχίσουν να λιώνουν οι πάγοι, όπως σήμερα, σε μερικά χρόνια όλοι μας θα πρέπει να μετακομίσουμε», σημειώνει.
Μαθήματα ανακύκλωσης σε ιθαγενείς των Φίτζι
Η Ανταρκτική δεν είναι η πρώτη “αποστολή” της Μπέλλας. Έχει βρεθεί στο πλάι των ιθαγενών των νησιών Φίτζι διδάσκοντάς τους το σύστημα της ανακύκλωσης, ενώ έχει ταξιδέψει ως το μακρινό Βιετνάμ για να μάθει αγγλικά σε παιδιά του δρόμου.
Αυτή την περίοδο, κι ενώ ετοιμάζει την αναχώρησή της για την Ανταρκτική, βρίσκεται σε μία μικρή πόλη στη βορειοανατολική Βραζιλία, που ονομάζεται Itacaré. Εκεί, μαθαίνει σε παιδιά από τις φτωχότερες γειτονιές να μαγειρεύουν με την ενέργεια του ήλιου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...