Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Πόσα χρόνια έχεις να δεις πασχαλίτσες;

999144_503745819734094_563997395_n


Αναρωτήθηκες καθόλου πόσα χρόνια έχεις να δεις πασχαλίτσες; Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;
Τα τελευταία 30 χρόνια, η χρήση των φυτοφαρμάκων έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Πλέον οι άνθρωποι απορρίπτουν στο περιβάλλον 2,5 εκατ. τόνους από αυτά τα χημικά ετησίως αποφέροντας στη βιομηχανία την οποία διαχειρίζονται πολυεθνικές τζίρο 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμα χειρότερα, όσο περισσότερο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, τόσο πιο αναποτελεσματικά αυτά γίνονται.



Γιατί το φαινόμενο της καταστροφής ολόκληρης της παραγωγής εξαιτίας ενός εντόμου είναι πιο έντονο από ποτέ ενώ την ίδια ώρα η χρήση φυτοφαρμάκων είναι στο απόγειο;
Ρίξτε μια ματιά στις ασθένειες των εσπεριδοειδών που συμβαίνουν σε μέρη όπως η Φλόριντα και η Καλιφόρνια. Το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από το έντομο ψύλλα και το οποίο μολύνει τα δέντρα αφήνοντας βακτήρια τα οποία τελικά σκοτώνουν τα δέντρα. Η Φλόριντα σήμερα έχει υποστεί μείωση 10% στην παραγωγή εσπεριδοειδών εξαιτίας της ασθένειας.
Προβλήματα όπως αυτό υφίστανται (σ.σ. σε ολόκληρο τον πλανήτη) διότι τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν τα οφέλιμα έντομα όπως οι πασχαλίτσες που τρέφονται με έντομα σαν την ψύλλα, τη μελίγκρα κ.α. Σκοτώνοντας τις πασχαλίτσες, τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν ένα ισορροπημένο οικοσύστημα.
Έτσι μήπως τα φυτοφάρμακα βλάπτουν περισσότερο παρά ωφελούν;
Τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν το περιβάλλον. Αγρότες και ερευνητές είναι τώρα μάρτυρες του θανάτου ολόκληρων αποικιών μελισσών εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων. Δισεκατομμύρια μελισσών εξαφανίζονται από το φυσικό τους περιβάλλον αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το τοξικό νέκταρ το οποίο παίρνουν από τη γονιμοποίηση μολυσμένων λουλουδιών.
(σ.σ. η απευθείας σύνδεση της χρήσης φυτοφαρμάκων με τον θάνατο των μελισσών είχε εντέχνως αποσιωπηθεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις παρά τις πολυάριθμες εκθέσεις για το αντίθετο. Έπειτα από πιέσεις οικολογικών οργανώσεων και πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε πέρυσι υπέρ της αναστολής από τον Δεκέμβρη 2013 και για δύο χρόνια της χρήσης 3 νεονικοτινοειδών που έχει αποδειχθεί ότι είναι θανατηφόρα για τις μέλισσες και το περιβάλλον. Για την ιστορία, η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία για την απαγόρευση των τριών φυτοφαρμάκων ισχυριζόμενη ότι η μελέτη της Κομισιόν στην οποία βασίστηκε η ψηφοφορία περιείχε ανεπαρκή στοιχεία).
Κάποιοι άνθρωποι έχουν πλήρη επίγνωση της ικανότητας των φυτοφαρμάκων να διαταράσσουν τον θυρεοειδή αδένα, των επινεφριδίων και της υπόφυσης. Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν τις ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα, ελέγχοντας την ανάπτυξη, το μεγάλωμα, το φύλο και το αναπαραγωγικό σύστημα.
Για τον λόγο αυτό κάποιοι άνθρωποι πλένουν τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάνε. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι τα φυτοφάρμακα βρίσκονται στα τρόφιμα ως υπολείμματα που συγκρατούνται και αποθηκεύονται μέσα στους ιστούς των φυτών. Πράγματι, η χρήση μακροτοξικών φυτοφαρμάκων παρουσιάζει αύξηση. Αυτά τα χημικά, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1998, έχουν πλέον εξαπλωθεί μέσω της διατροφικής αλυσίδας. Τα μακροτοξικά φυτοφάρμακα ταξιδεύουν από το χώμα και απορροφώνται από τη βλάστηση και έπειτα από τον ξυλώδη κορμό επεκτείνονται στα φύλλα και τα άνθη όπου μολύνουν τη γύρη και το νέκταρ. Τέσσερις κατηγορίες φυτοφαρμάκων είναι κοινότυπες και περιλαμβάνουν τα Ιmidacloprids (που εφαρμόζονται στα λαχανικά όπως τις τομάτες και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά). Το Thiamethoxam χρησιμοποιείται συνήθως ως “θεραπεία” για τον σπόρο του καλαμποκού αλλά τώρα ψεκάζεται στο χώμα για τα φρούτα και τα λαχανικά. Το Clothianidin επίσης επιμολύνει τους σπόρους και χρησιμοποιείται στην ελαιοκράμβη, τα δημητριακά, τα ζαχαρότευτλά και τις πατάτες. Το Dinotefuran χρησιμοποιείται είτε στο έδαφος είτε ψεκάζεται απευθείας στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, και στα αγγούρια.
Αξιοσημείωτα επίπεδα φυτοφαρμάκων στις δοκιμες του υπουργείου γεωργίας των ΗΠΑ
Δοκιμές που έγιναν από το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ από το 1999 ως το 2007 αναφέρουν αξιοσημείωτα επίπεδα μακροτοξικών φυτοφαρμάκων στην παραγωγή συμβατικών τροφίμων. Βρήκαν ότι το 70% του μπρόκολου και το 74% του μαρουλιού περιείχαν υπολείμματα imidacloprid. Υψηλά επίπεδα του thiamethoxam βρέθηκαν στις φράουλες και τις γλυκοπατάτες.
Ακόμα χειρότερα, οι δοκιμές βρήκαν επίπεδα του χημικού thiamethoxam που ξεπερνούσαν τα 550 μέρη ανά δισεκατομμύριο στο νέκταρ και τη γύρη του ευκάλυπτου – τρεις φορές την ποσότητα που σκοτώνει τις μέλισσες!
Σταγονίδια νερού που αποβάλλονται από την επιφάνεια του φυτού ελέγχθηκαν επίσης και βρέθηκαν θετικά σε μακροτοξικά φυτοφάρμακα, τα φυτά στην πραγματικότητα φτύνουν χημικά!!!
Το Journal of Economic Entomology αναφέρει: “Όταν οι μέλισσες τρώνε σταγονίδια τα οποία συγκέντρωσαν από τα φυτά που αναπτύχθηκαν από σπόρους με επικάλυψη νεονικοτινοειδών, βρίσκονται αντιμέτωπες με τον θάνατο εντός λίγων λεπτών”.
Επιπρόσθετα, τα nitroguanidine μακροτοξικά φυτοφάρμακα μπορούν να διατηρηθούν ως και 500 μέρες ή περισσότερες στο έδαφος, μολύνοντας το οικοσύστημα ως και δύο εποχές, μολύνοντας το νερό, το χώμα, τα σκουλίκια, τα σκαθάρια και τις μέλισσες, τα οποία ως γνωστόν παίζουν εξέχοντα ρόλο στην ευημερία του περιβάλλοντος.
Τέσσερις απλές πράξεις για να κάνεις τη διαφορά
-Σταμάτα τη χρήση φυτοφαρμάκων και εκτίμησε ένα ισορροπημένο οικοσύστημα
-Ψώνιζε τοπικά αλλά κυρίως ψώνιζε βιολογικά. Επένδυσε τα χρήματά σου στις ηθικές σου αρχές
-Συνειδητοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν προστατεύει τον πληθυσμό από βλαβερά χημικά. Αν και διαθέτουν περισσότερες ρυθμιστικές αρχές από ποτέ πριν, οι κυβερνήσεις στην πραγματικότητα επιτρέπουν την εξάπλωση τέτοιων ασθενειών και τη συνέχιση της καταστροφής της γης από τα χημικά αυτά
-Σε συλλογικό επίπεδο κάνε τη φωνή σου να ακουστεί υπογράφοντας μια αναφορά, όπως: http://petitions.moveon.org/sign/ban-systemic-pesticide
Πηγές:
http://www.tanea.gr/news/politics/eu/article/5015194/ki-ystera-nikhsan-oi-melisses/
http://petitions.moveon.org/sign/ban-systemic-pesticide
http://www.motherearthnews.com
http://www.panna.org/issues/food-agriculture/pesticides-on-food
http://www.organicgardeningguru.com/pesticides.html
http://www.panna.org/issues/food-agriculture/pesticides-on-food
http://www.naturalnews.com/040377_systemic_pesticides_bee_populations_hormones.html#ixzz2qJxczlSE
http://naturalhealthwarriors.com/systemic-pesticides-are-penetrating-deep-into-plants-tissues-destroying-beetles-trees-bees-and-human-hormones/

 http://enallaktikidrasi.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...